Podsumowanie Rady Klastra NUTRIBIOMED Klaster®

W dniu 9 czerwca 2021 roku odbyło się posiedzenie Rady Klastra NUTRIBIOMED Klaster®. Spotkanie zostało przeprowadzone w formie hybrydowej.

Uczestników wydarzenia przywitał Przewodniczący Rady Klastra, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka. Następnie lider klastra przedstawił najbliższe inicjatywy oraz plany rozwoju NUTRIBIOMED Klaster®. W dalszej części spotkania Przewodniczący Rady Klastra przedstawił nowego sekretarza NUTRIBIOMED Klaster®, Panią Annę Bednarską, Dyrektora ds. Sprzedaży i Projektów Badawczych oraz kandydata na Przewodniczącego Komitetu Sterującego Pana Macieja Potockiego, Prezesa Zarządu WPT S.A.

Przewodniczący Rady Klastra przedstawił zebranym gościom płaszczyzny współpracy NUTRIBIOMED Klaster® ze spółką Dolnośląska Zielona Dolina w zakresie programu „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”. Profesor przedłożył również pozytywną opinię Komitetu Sterującego w sprawie aplikacji o nadanie statusu Krajowego Klastra Kluczowego dla NUTRIBIOMED Klaster®.

W kolejnym etapie Pani sekretarz omówiła nowy program klastra pn. „NUTRI-Hub” oraz przedstawiła idee utworzenia grup roboczych mających za zadanie wzmocnienie charakteru współpracy klastrowej.

Następnie kierownik projektu „CHAIN REACTIONS”, Pan Łukasz Wyszkowski, wprowadził uczestników spotkania w tematykę wdrażania innowacji w obszarze biogospodarki. Kolejnym prelegentem był Pan Paweł Juras, Business Development Manager Packaging, Food and Beverage z firmy Balluff sp. z o.o., który przedstawił możliwości wynikające z rozwiązań przemysłu 4.0 w sektorze spożywczym, na przykładzie branży mleczarskiej. Pan Paweł Juras podkreślił, że sytuacja w branży spożywczej zmienia się bardzo dynamicznie. Producenci muszą reagować na trendy rynkowe szybciej i efektywniej niż kiedykolwiek wcześniej, biorąc pod uwagę m.in. częste zmiany nawyków żywieniowych klientów, modę na zdrową żywność czy coraz bardziej zglobalizowane łańcuchy dostaw. W rezultacie zachodzących zmian przemysł potrzebuje coraz nowocześniejszych, modułowych linii produkcyjnych oraz uelastycznienia procesów zarządzających zaawansowaną produkcją. Globalna sytuacja związana z pandemią COVID-19 spowodowała również szereg problemów z ciągłością produkcji, która obecnie stanowi jedno z podstawowych wyzwań sektora spożywczego. Prelegent firmy Balluff zaprezentował również demonstracyjną linię produkcyjną, która obrazuje wykorzystanie technologii przemysł 4.0 w warunkach zbliżonych do rzeczywistych.

Na zakończenie obrad, firmy wyrażające chęć przystąpienia do NUTRIBIOMED Klaster® miały okazję przedstawić zgromadzonym charakter swojej działalności, a były to:

  • Healthcann Advancing Cannabidois Sp. z o.o
  • Bio Time Health Sp. z o.o.
  • Aura Herbals Sp. z o.o.
  • BIOXAPP Sp. z o.o.
  • Green Zebras Sp. z o.o.
  • Max Hemp Sp. z o.o.
  • Grupa Wilmar Marek Wilczyński S.K.A.
  • IITD Polska Akademia Nauk
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Przedsiębiorstwo Avicenna-oil Wiktor Podlaski
  • Quinton Sp. z o.o.

 

Decyzja o dołączeniu do Klastra NUTRIBIOMED zostanie podjęta na podstawie przeprowadzonego wśród członków NUTRIBIOMED Klaster® głosowania. Wszystkim zebranym gościom bardzo dziękujemy za tak liczne uczestnictwo oraz zapraszamy na fotorelację z Rady Klastra.